Hva er forskjellen på en ernæringsfysiolog og en ernæringsrådgiver?

Picture of Juditte Diab

Juditte Diab

Ernæringsrådgiver med bachelor i ernæringsfysiologi og mastergrad i folkehelse. Jeg hjelper deg med å finne et balansert og sunt forhold til mat, og skape matvaner som kjennes gode ut å følge.
Lurer du på hva forskjellen på en ernæringsfysiolog og en ernæringsrådgiver er? De to betegnelsene er begge mye brukt innenfor ernæringsfeltet, men skilles fra hverandre gjennom utdanning, kompetanse og arbeidsområde.
Les kortversjonen

Ernæringsrådgiver: Har en 3-årig bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Gir generelle kostholdsråd for vektregulering, trening, allergier, intoleranser, graviditet og livsstilssykdommer. Jobber i private klinikker, treningssentre eller som selvstendig veileder. Tilbyr ikke medisinsk behandling.

Klinisk ernæringsfysiolog: Har en mastergrad i klinisk ernæring og er autorisert helsepersonell. Arbeider på sykehus og helseinstitusjoner, gir ernæringsbehandling for medisinske tilstander som underernæring, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Utvikler ernæringsplaner og veileder helsepersonell.

Hvem bør du oppsøke?

For medisinske tilstander: Klinisk ernæringsfysiolog

For generelle kostholdsråd: Ernæringsrådgiver

Ernæringsfysiolog versus ernæringsrådgiver

Når du søker profesjonell hjelp med kosthold og ernæring, kan det være forvirrende å skille mellom ulike titler og yrkesroller. To vanlige betegnelser innen ernæringsfeltet er ernæringsrådgiver og ernæringsfysiolog. Selv om begge jobber med ernæring og kosthold, er det viktige forskjeller mellom dem når det gjelder utdanning, kompetanse og arbeidsområder.

Bianca Ikinofo

Ernæringsrådgiver

En ernæringsrådgivere har oftes en 3-årig bachelorgrad innen ernæringsfysiologi. Utdanningen gir kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse, samt ferdigheter i næringsberegning og analyse av kosthold. Ernæringsrådgivere jobber ofte med å gi råd om sunn mat og livsstil til enkeltpersoner og grupper.

De kan hjelpe med tilpasning av kosthold til ulike behov, enten det gjelder vektnedgang, mat og trening, ernæring til eldre, allergi og intoleranser, vegetarisk eller vegansk kosthold, ufrivillig vekttap, glutenintoleranse eller cøliaki, kostråd ved graviditet, livsstilssykdommer og kostråd ved høyt kolesterol, blodtrykk eller diabetes, ernæring til barn og unge, eller veilede dem som har et utfordrende forhold til mat.

Ernæringsrådgivere kan jobbe i private klinikker, treningssentre, helsekostbutikker eller som selvstendige kostholdsveiledere. De gir ikke medisinsk behandling, men kan veilede i hvordan man kan forbedre helsen gjennom kostholdsendringer og hvordan man kan forbedre sitt forhold til mat.

Ernæringsfysiolog

Begrepet «klinisk ernæringsfysiolog» brukes som betegnelse på fagpersoner innen ernæring, og er en beskyttet tittel. Kun dem som har en master i klinisk ernæring kan kalle seg for “klinisk ernæringsfysiolog”, eller “ernæringsfysiolog”.

En klinisk ernæringsfysiolog er autorisert helsepersonell med en mastergrad i klinisk ernæring og har kompetanse til å gi ernæringsbehandling ved ulike medisinske tilstander. De arbeider ofte på sykehus, helseinstitusjoner og i primærhelsetjenesten, hvor de bistår pasienter med blant annet alvorlig underernæring, overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, mage- og tarmsykdommer, allergier og intoleranser. Kliniske ernæringsfysiologer kan også utvikle ernæringsplaner for pasienter med spesielle behov, veilede helsepersonell og bidra til forskning innen ernæring og helse.

†

Les Mills Dance

Hvem bør du oppsøke?

Valget mellom en ernæringsrådgiver og en klinisk ernæringsfysiolog avhenger av dine behov. Dersom du ønsker generelle råd om kosthold, vektregulering eller sunn livsstil, kan en ernæringsrådgiver være et godt valg. Har du derimot har spesifikke medisinske tilstander, som krever mer avansert ernæringsbehandling, bør du oppsøke en klinisk ernæringsfysiolog, som er autorisert helsepersonell med medisinsk utdanning.

Uansett hvilken fagperson du velger, er det viktig å sørge for at de har relevant utdanning og kompetanse for å gi pålitelige og trygge kostholdsråd. Ernæring spiller en stor rolle i helsen vår, og å få riktig veiledning kan bidra til bedre livskvalitet og helse.

Ønsker du mer informasjon eller veiledning kan du lese mer her.

Vil du dele denne?

Les flere artikler